diumenge, 24 de maig del 2009

4. Avaluació de recursos

L'espai LIC http://www.xtec.net/lic/ és una eina de gran ajuda per treballar bàsicament la interculturalitat, apostant per una educació integradora, amb la finalitat d'aconseguir una escola inclusiva .

Aquest portal vol ser una mitjà per facilitar l' educació intercultural. El seu gran objectiu es fomentar l'educació basada en els principis d'equitat, tolerància, solidaritat envers la diversitat cultural de les nostres aules. Serà a partir d'aquests principis d'igualtat i respecte, d'una metodologia que contempli aquest nou marc educatiu i de la conscienciació del professorat que es podrà atendre la diversitat cultural i multilingüe que trobem als centres educatius d'avui dia .

Per altra banda és imprescindible uns aprenentatges curriculars que tinguin en compte la diversitat cultural.
Només amb la cohesió social podrem assolir un procés d'integració beneficiós i òptim.
La cohesió social serà el resultat de promoure la igualtat d'oportunitats començant en les nostres aules evitant així, qualsevol tipus de marginació.

L'espai LIC ofereix recursos per incloure els/les alumnes el més aviat possible a l'aula ordinària facilitant proves inicials dels alumnes amb el seu idioma, avaluacions finals, materials didàctics. De la mateixa manera facilita la integració de les famílies amb serveis de traducció i interpretació.
Parteix d'un model d'educació intercultural fort ajudant al nouvingut a incorporar-se el més aviat possible amb la resta dels seus companys de l'aula ordinària, ajudant-lo a partir del bagatge cultural amb el que arriba al centre.
Aquest espai ofereix els instruments per a una avaluació inicial, en el seu propi idioma per saber el nivell d’aprenentatge del nou alumne. A partir dels resultats obtinguts s'elabora un pla de treball individual amb els objectius que haurà d'assolir.

El Departament a partir de l'espai LIC té en compte la diversitat cultural facilitant en part la integració dels nouvinguts/es. Políticament parlant estem davant d'un model educatiu integrador basat en la igualtat i la dignitat. Però, si l'espai LIC és un espai obert a la diversitat, de seguiment de les diferents actuacions i aportacions i que lluita per un model d'educació de màxims ,el currículum i les politiques educatives actuen des del punt de vista d'acolliment de les cultures que arriben a Catalunya i cerquen solucions des d'aquesta perspectiva, no parteixen de la idea de la nostra societat intercultural,entesa com un tot, com un col·lage de cultures . Per tant, a partir d'aquesta realitat, Catalunya presenta un model educatiu dins dels límits d'un programa intercultural feble.
L'espai LIC queda bàsicament acotat a les aules d'acollida i difícilment arriba al claustre de professors.

Malgrat l'espai LIC, les aules d'acollida, els coordinadors lics (Coordinador de Llengua, Interculturalitat i Cohesió Social ) si no canvia la metodologia a les aules, el sistema educatiu continuarà sense poder aprofitar aquesta oportunitat d'enriquiment de llengües, cultures,..La societat és multicultural a partir de la globalització, el sistema educatiu ha d'evolucionar d'acord amb la realitat.
_______________________________________________________
Webquests visitades:
________________
1.- A LA CUINA ENS ENTENEM de Jordi Fernández Soteras
Comentari_1:
Jordi, la teva Webquest m'ha agradat molt. Està molt bé això de compaginar el menjar i la música. Quin món de sensacions!! Com a crítiques he trobat a faltar a quin grup d'alumnes va adreçada. També he trobat a faltar els recursos didàctics pels professors. A l'hora d'avaluar, crec que hi ha un salt important de bé a molt bé. Potser convindria fer alguna altra valoració intermitja.
Fins aviat i sort.
Maria Dolors.
Comentari_2:
Hola de nou Jordi!
M’he tornat a mirar la teva Webquest i et voldria comentar un parell de cosetes:Trobo a faltar la temporalització i em preguntava com ho farien els alumnes per fer els menjars (dels restaurants) a la classe. Les receptes són elaborades(necessiten molts ingredients,cuina..).
Per altra banda el tema el trobo molt encertat perquè té en compte la diversitat cultural a l’aula. També vull felicitar-te pels mapes interactius en la presentació de les músiques del món per continents.

Una abraçada i sort!
______________________________________________________
Comentari_1:
Hola Rosa,
la vostra webquest m'ha semblat molt creativa. Permet estudiar Egipte d'una manera molt motivadora i engrescadora. Trobo que l'avaluació és molt coherent amb el que s'ha proposat a les tasques.Enhorabona!!.
Fins aviat i sort.
Maria Dolors.
Hola de nou Rosa!,

Comentari_2:
Hola de nou Rosa!,
M’he tornat a mirar la vostra Webquest i analitzant-la amb més tranquil•litat he observat: que en la introducció es dona certa importància a la creativitat i llibertat(treballs en paper, power-point ,..segons la creativitat..). Però després es demana a tots els grups les mateixes tècniques de treball: tots han de presentar un power point.
Una altra aspecte que m’agradaria comentar-te és que malgrat s’intenta extrapolar els costums d’Egipte , la religió, la història... a les diferents cultures, no veig que es treballi la interculturalitat ja que, només a les conclusions es fa referència a la comparació amb la nostra cultura i a les similituds amb la resta però no es treballa en cap apartat.
En el procés he trobat a faltar la temporalització. Les tasques no estan explicades de manera molt clara.
I en l’avaluació m’ha sobtat que estigués en castellà i no en llengua catalana com la resta del treball.
Malgrat aquestes petites matitsacions trobo molt encertat partir d’un personatge com Indiana Jones per treballar l’Egipte. El fet de triar Egipte,” bressol de les civilitzacions”, les fotografies...m’ha encantat!
Una abraçada i molta sort!
Maria Dolors.
http://mdolorsmartin.blogspot.com/

_____________________________________________________

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada